dissabte, 30 de juliol del 2016

El dia de Sant Joan va morir a Igualada mossèn Joaquim Font Gasol, rector de Prats durant 28 anys.

Clicant les fotos les veureu ampliades.

Tenia 91 anys. Va arribar a Prats al 1967 en substitució de Mossèn Jesús Carrera. L'acompanyaven les seves germanes solteres, Antònia i Montserrat, que li van fer de majordones. Va nèixer a la capital de l'Anòia, el 13 de maig de 1925 i va ser ordenat sacerdot el 22 de maig de 1949. A més de les seves funcions eclesiàstiques, mossèn Joaquim es va relacionar amb el món de la cultura local i va ser director de la segona època de la revista "L'Estel" (1968-1977). Una de les moltes benediccions que li va tocar fer durant els 28 anys al cap davant de la Parròquia de Sant Vicenç va ser la de l'Estendard de l'Esbart Dansaire Anselm Gost (foto) amb la presència a Prats  d'Antònia Macià, esposa del llavors President de la Generalitat Josep Tarradellas. Es va fer a l'esplanada nord del Santuari de Lurdes, l' 11 de febrer de 1979. Altres cares conegudes de la foto (d'esquerra a dreta, a dalt): Anna Maria Cirera (de Cal Rafelet), Antonio Murillo (secretari de l'Ajuntament), Angelita Navarro (esposa de l'ex-alcalde Manuel Cunill), Rosalia Cañelles (esposa d'Anselm Gost, Perusa), Teresa Pey (esposa de Francesc Noguera, el Quico de la Fonda, en aquella època alcalde de Prats), les nenes Rosa Ma Freixa (de Cal Rei), Pilar Posas (de cal.la Pili) i l'escolanet Joan Roca de Cal Marçal Roca.  

En la segona imatge que acompanya aquesta informació mossèn Joaquim apareix amb el grup de nens i nenes que va fer la primera comunió l'11 de maig de 1969 a l'Església Parroquial de Prats: D'esquerra a dreta, a dalt, Martí Font, Josep Casas (Timoteu), Agustí Vilella (Molí del Cíngle), Lluís Serra (Coll de Llosa), Pere Marginet (Rocamentidera) i Miquel Zorrilla. A baix: Imma Canal (Cal Barxó), Lina Cunill, Elisa Morell, Trinitat Chávez (Cal Rogan), Ma Queralt Tomàs (Marc Tomàs, fotògraf), Pilar Mill, Carmina Serra (Cal Pitus), Jordi Nualart (Cal.la Marió), Josep Marginet (Rocamentidera), Jordi Muntadas (Cal Pastelero) i Josep Maria Riba (Cal Sabater trempat). CLICANT LES FOTOS LES VEUREU AMPLIADES. Podeu fer aportacions a aquesta informació publicant-les als comentaris. Agraïment a Pere Vila Vilalta de Cal Siller.

diumenge, 24 de juliol del 2016

El txef de Prats Jordi Noguera i la madrilenya Juncal Hernan es van casar el 23 de juliol als jardins de l'Hotel Mas Albereda de Sant Julià de Vilatorta.

Durant la cerimònia es va saber que la parella espera
el seu primer fill pel gener de 2017. Foto: Jordi Pey

La núvia té 30 anys, va néixer a Madrid de família navarresa, i es van conèixer amb el Jordi a Singapur on ella treballa de matemàtica (és especialista en riscos financers) en una empresa de "trading". A la cerimònia hi van assistir un centenar de convidats d'Estats Units, França, Malaïsia, Xina, Canadà, Singapur, Grècia, Regne Unit, Navarra i Catalunya. La cerimònia va ser molt original i divertida. Va conduir-la l'actor anglès afincat a BarcelonaToby Harper especialista en "oficiar" cerimònies de casament després d'haver treballat informació proporcionada pels nuvis i/o familiars i amics. L'àpat amb un munt d'exquisiteses el va preparar el txef Nandu Jubany amb qui el nuvi té relació professional des que al setembre de farà 2 anys van obrir a Singapur el restaurant "Foc" que dirigeix el cuiner de Prats. Els nuvis tenen previst acabar de passar el mes de juliol a Almuñecar, província de Granada, on estiueja la família de la núvia i tornar a Singapur per començar a treballar l'1 d'agost. CLICANT LA FOTO LA PODREU VEURE AMPLIADA. Podeu fer aportacions a aquesta informació publicant-les als comentaris. 



dijous, 14 de juliol del 2016

Aquest dilluns van enterrar Joan Vilaseca i Noguera, el 'Mateuet' de Prats.


Tenia 76 anys i va morir a Vic el diumenge, 10 de juliol de 2016 . El seu pare, molt conegut, era un artesà molt polit que feia cistelles i coves i també tocava el contrabaix a l' Orquestra Lira. La foto que acompanya la informació és de 35 anys enrere (7/6/1981) i fou feta a la plaça nova de Prats poc després que els bombers apaguessin un incendi que va cremar part de casa seva, al carreró Mateu, entre la Llibreria Arca i la Fonda Santiago. L'incendi es va produir de forma fortuïta un diumenge a la tarda a l'hora de dinar. Una imatge trista, la d'ell entrant a casa seva una vegada apagat el foc, que va publicar la premsa comarcal de l'època. En la foto també s'hi veuen, el Llorenç de la Fonda, la Carmeta de Cal Pasteler, el Joan Pérez, la Roser de Coll de Llosa i el seu marit Ramon Serra, el Toni de la peixateria Escrigas i la Imma Canal de Cal Barxó, entre d'altres. El meu condol a la seva esposa Jerónima i als seus fills Carles, Alfons i Jesús. CLICANT LA FOTO LA VEUREU AMPLIADA

diumenge, 3 de juliol del 2016

Missa de Sant Pere a la capella del Grau

"Cap al cel mostreu la via, als del Grau i al veïnat, del fidel que en vos confia,
sou, Sant Pere, l'advocat". Darrera estrofa dels Goigs de lloança a l'apòstol, escrits
i musicats per mossèn Sebastià Noguera

Cada any, el diumenge més proper a la festa de Sant Pere se celebra una missa exterior a la capella de Sant Pere del Grau i, en acabar, es canten els goigs i es fa voltar la campana. La data d' enguany ha estat el diumenge 3/7/2016 i com sempre la celebració eucarística s'ha fet a l'exterior de la capella, sota l'ombra dels til·lers que l'envolten. De dir la missa se n'ha ocupat el rector de Prats, mossèn Josep Casals, i en acabar s'ha obsequiat als assistents amb una clau de pastisseria (veure foto), símbol de l'apòstol. 
La capella de Sant Pere del Grau pertany al municipi de Lluçà però eclesiàsticament està vinculada a la parròquia de Sant Vicenç de Prats. Situada a uns metres del mas del mateix nom, ja apareix citada en l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de Lluçà, l'any 905. Durant un cert temps fou parròquia independent i des de 1878 és una capella particular. Podeu fer aportacions a aquesta informació publicant-les als comentaris.




dissabte, 2 de juliol del 2016

Cal Pelut


De les tres botigues que més anava de petit (Cal Pelut, Cal Bernat i Cal Finus) conservo foto de dues i una és aquesta en blanc i negre de Cal Pelut on l' Adjutori Plans i la Leonor Martínez van vendre fruita i queviures fins al març de 1994. No tinc cap foto de la façana però per recordar-la servirà aquesta aquarel·la que va pintar un participant al concurs de pintura ràpida de Prats de l'any 1993. Les tres botigues eren al carrer Resclosa, gairebé una al costat de l'altra, però malauradament ja no en queda cap. Més avall hi havia Cal Manco, on venien vi a granel, i més amunt, la Carnisseria Pey. Uns anys abans, a la mateixa plaça 11 de setembre, hi havia hagut Cal Furtet (on venien pastissos i retalls de pa de pessic amb nata) i Cal Roquill on l'Antònia de Cal.la Marió i les seves cunyades Lurdes i Carmeta venien bombetes, lots i piles. En la mateixa vorera de Cal Pelut, a davant d'on ara hi ha el Supermercat Dia, el Narcís Gaig hi havia tingut una barberia. La foto és de 1992 i la vaig fer amb una Brònica 4,5X6 que encara conservo. CLICANT LES FOTOS LES VEUREU AMPLIADES. Podeu fer aportacions a aquesta informació publicant-les als comentaris.