dimarts, 24 de febrer del 2015

Clicant la foto veureu un vídeo (3') del procés de recuperació de l'oli de ginebre a càrrec del Jaume i el Benet de Manyaques.

Assistents a l"Oli de Ginebre, 2015" fotografiant la sortida del primer rajolí d'oli.  
L'oli de ginebre era una 'medicina' molt utilitzada antigament pels pastors per a guarir qualsevol mal del bestiar. Un procés d'obtenció d'aquest oli que el pradenc Benet Pons de Manyaques (una casa de pagès a prop de Merlès) i un seu tiet, Jaume Pons  que actualment viu a Avinyó, han recuperat en una recreació del procés que des de 2013 organitzen una vegada a l'any en un indret contigu a la Pedra Dreta de Prats.
Les imatges del reportatge es van enregistrar en la última recreació d'aquest procés que es va fer aquest passat dissabte, 14 de febrer de 2015, al matí. A més dels esmentats Jaume i Benet Pons de Manyaques, surten al reportatge l'antropòloga pradenca Roser Reixach (van ser ella i una etnobotànica col.lega seva les que van convéncer al Jaume i al Benet per tornar a fer el que els havia ensenyat el pare del Jaume) i el Fede Casas, un dels organitzadors de l'event. (Les fotografies fixes del procés que surten al reportatge les vaig pillar d'Internet i no recordo si eren del Mateu Parés, de l'Isaac Peraire o d'algú altre...  si l'autor les reconeix, que m'ho faci saber que citaré la procedència com és preceptiu). Podeu fer aportacions a aquesta informació publicant-les als comentaris.