dissabte, 12 de juliol de 2008

Imatges de l'enllaç vuitcentista del Joan Herrada (Piteu) i la Ma Rosa Gost (de cal Perusa). Prats, 1 de maig de 1975.


CLICAR PER VEURE EL VÍDEO (13')

Es van celebrar l'1 de maig de 1975 (fa més de 33 anys) i segueixen essent amb diferència les "esposalles" més mediàtiques de la història local i comarcal. En va sortir informació en nombrosos mitjans periodístics de l'època, entre ells, "Televisión Española (TVE)" que va emetre un reportatge en 16mm, "La Vanguardia" que va publicar tres fotografies de gran format i la revista "Diez Minutos" que amb el titular "Los novios, con vestidos de época, llegaron a la iglesia a caballo" i amb dos destacats interiors -un d'ells genial "Una taza de caldo a medianoche"- hi va dedicar una pàgina a tot color, un luxe en aquella època a l'abast únicament de princeses i artistes de cinema.
Els nuvis foren el tallista Joan Herrada i Vilà (Piteu) de Sant Llorenç de Morunys i la pubilla pradenca Maria Rosa Gost i Torrentbó (de cal Perusa) que al més pur estil vuitcentista es van casar a Sant Pere del Grau on s'hi van desplaçar muntats a cavall acompanyats d'un seguici espectacular en el que, a més d'amics i convidats, hi va participar tot el poble. Va oficiar la cerimònia un amic del nuvi, el vicari de Mollerussa Josep Malé assistit per mossèn Joaquim Font, arxiprest de Prats.
En la participació del casament -"un alarde de buen gusto" segons la premsa de l'època- hi figurava l' explicació documentada d'un enllaç vuitcentista escrita per Esteve Busquets i Molas així com una esplèndida poesia del poeta local Pere Vila i Espona escrita per a la ocasió.
La comitiva va sortir del domicil.li de la núvia, al carrer dels Llims, que és on comença aquest magnífic document gràfic de tretze minuts que va rodar en súper 8 el Ramon Marsal per a regalar-lo als nuvis. La festa va acabar a la Font de les Coves amb un refrigeri per a tot al poble a base de pa amb tomàquet, embotits i vi amb porró.
No us perdeu el paper d'animador de la festa del Patriarca (Anselm Gost), ni el de l'Americà (Joan Deitg), ni el del Palmero (Salvador Torrella), ni el de gairebé tot el jovent del poble, fent d'arcavots -amics el nuvi- i pavordesses -amigues de la núvia. També hi tenen un paper destacat els germans Valentí i Àngel Serra de Colldellosa i el Rambol (Ramon Boladeras) que se'l veu amb la seva mítica Rolleiflex. Si teniu més de 40 anys i no recordeu aquell dia (o no us veieu en el vídeo) és que no vivieu a Prats!
Clicant a comentaris podeu publicar una opinió signada o anònima d'aquest vídeo.

13 comentaris:

Manel Bartrons ha dit...

increïble Pey !!!!

document històric.

m havien explicat els meus pares aquest casament. curiosament jo vaig neixer al cap de 6 dies (el 7 de maig), per lo que la juli d'havia d'anar ben empanxonada.

Jordi, és important que faci aquest treball de recerca. recuperant videos i fotos teves i d'altres particulars, i publicar ho aqui.

gracies de nou.

manel

Perusa ha dit...

Ostia! Jordi ets el meu idol, acabo de fotrem un fart de plorar impressionat, he omplert el riu Meder, al veure l'avi (que mai vaig coneixer) el tiet Pep ...

Gràcies moltissimes gràcies, per regalarme aquest moment tan espacial.

Anònim ha dit...

Bon video!!!! Gràcies!!

M'he fixat en una cosa de les fotos, el de la foto del Pradenc no es el Toni, es l'Enric ( el germà del Toni )

JORDI PEY TOMÀS ha dit...

Gràcies per l'esmena, Kildu.
L'Enric també és informàtic?

Anònim ha dit...

L'informàtic és el Toni, però l'Enric també treballa a la botiga.

Anònim ha dit...

Que m’han vingut de records veien la peli "super 8" d'en Ramón !!!
jo estava a dintre l’església gravant amb el magnetòfon d'alta fidelitat "akai" de quatre pistes, un luxe de l’època, tota la cerimònia.

Tingué la cinta durant molt de temps guardada, penso buscar-la.

Han passat 33 anys, com si res! el Manel diu que va neixe el cap d'uns dies, es veritat. Quanta gent hi falta! m'he emocionat!

Es d'agrair l’esforç que fa el nostre Jordi fen aquets muntatges, son moltes hores de realització i pensa que t'ho agraïm.

Felicitats al ARTISTES PROTAGONISTES i a tota la comparsa, els que hi son i molt especial els que hi falten, dons quans els veus se’t tenca el cor.

Gracies aquesta cerimònia de casament vuitcentista, veiérem com els nostres avantpassats s'ha aparellaven.

Anònim ha dit...

que es guapo el meu pare:)

Anònim ha dit...

soc la cescaa!

Anònim ha dit...

Ma emocionat molt veure aquest vídeo fa molts anys de tot axó, jo també i era ( soc una de les germanes de la núvia) i em recordo molt be de tot l’enrenou , es molt emocionant veure altra cop a tots els que ens han deixat i també els que encara som per aquí.
Moltes felicitats per aquest treball
Mercè

Anònim ha dit...

carai pey aqui a cal mursion els has fet emociona a tots jo no hi era doncs"sols "fa 31 any que soc a Prats pero ho recordo molt be perque jo trevellava a Santa Eulalia i no van deixa fer festa a ningu perque ja et pots pensa que totom i volia anar
anna

Anònim ha dit...

Alguns de Sta Eulàlia si que hi vam anar,jo recordo que els meus pares ens van portar a la font de les coves a veure un casament i que els nuvis anaven en mules o rucs i amb els vestits tradicionals, però ni tan sols sabia qui eren els nuvis.

Anònim ha dit...

Un treball de recerca molt bo. Felicitats.
Soc un altre "piteu" assistent al casament amb unes patilles com "El Lute"

Anònim ha dit...

Soc una germana de la nuvia i ma emocinat veurel .i per tornar a veure tots els que hi faltan gracies jordi