divendres, 12 de juny del 2009

Imatges del Joan Brià "Campou" treballant a l'escorxador de Prats (11/10/2001).


CLICAR PER VEURE EL VÍDEO (2')

El dilluns 8 de juny moria a Vic Joan Brià i Sañas, el Campou com li deia el meu pare. Tenia 85 anys, era solter i vivia sol al carrer Sant Pere de Prats de Lluçanès. Durant molts anys va treballar a l'escorxador públic municipal matant xais pels carnissers del poble. Allà, entre vísceres, és com el recordo i on el dia abans de tancar definitivament l'escorxador (l'onze d'octubre de 2001) vaig enregistrar amb el seu consentiment aquestes imatges on se'l veu treballant. De fet n'era l'estadant principal i en el meu record la seva imatge sempre anirà lligada a la d'aquell edifici de façana modernista i vitrall espectacular on vaig passar tantes hores a disgust. El vídeo només té 8 anys però sembla molt més antic ateses les escasses condicions higièniques del lloc i la forma tan poc civilitzada de sacrificar-hi el bestiar. És un document que em porta molts records: el meu pare, el Manel Palilla, el Pirinaica, el seu fill Manel, el Joan Janet, el Cirereta de Santa Creu, el Valentí de Colldellosa, el veterinari José Antonio i sobretot el Joan Bartrons amic estimat amb el que en aquella època només compartíem son i mal humor treballant de costat en aquella fatídica barra de patíbul. Quins records! El meu condol a la Roser Reixach, neboda del Joan Brià.
Podeu publicar una opinió signada o anònima d'aquest vídeo i del personatge que hi surt a comentaris.

8 comentaris:

Manel Bartrons ha dit...

Amic jordi,,,saps que jo i el meu cosí joan salvans, (tots 2 nets del manel bartrons al que fàs referència), fa uns 25 anys, ens passavem part dels dissabtes al matí, amb el campou, al matadero, veient com matava els xais!!! encara no ho entenc!!!. la part preferida era quan els inflava...i també, quan els hi treia tots els budells, i com si fos una pistola ens disparava tots els "cagallons" que hi havien quedat!!! (encara ho entenc menos).
anavem al corral que hi havia al darrera (lateral), i com si fossim un parell de mossens els hi donàvem la benedicció o el que sigui!!!!! increïble.

però bueno, no deixa de ser part de la nostra història més o menys macabra!!!!

una abraçada camarada!!!

Anònim ha dit...

Un més dels personatges anònims que han fet història al nostre poble.
El teu vídeo ajudarà a que no hagi estat tan "anònim", així com a recordar aquell edifici que ara ja no és ni escorxador, ni públic ni municipal.

Anònim ha dit...

quins records! si noi. De tots els que anomenes en el teu petit homenatge, el que més recordo és el Manel, fill del "Pirinaica". Amb el tutelatge del mossén Joaquim, va aprendre l'art de la fotografía i juntament amb el Martí Font i el Gep Paleta van fundar "els rurals".
peró aixó ja és una altra història.
gràcies i no paris.

Isaac ha dit...

Hola!

Tot i que érem parents llunyans, també el vaig conèixer allà dins, primer anant acompanyar el pare a portar els xais (jo aguantant la porta perquè sobretot no s'escapéssin), després per veure l'Abel com també en matava, encara que no era ni és el meu fort veure sacrificar un animal (no m'agrada gens!). Vèiem el Campou i el Palacios Oró (per mi, l'altre gran matador!).

Un cop el matadero tancat, sempre que me'l trobava pel carrer em demanava si encara estava estudiant. Sempre coneixent-me.

En fi, una bona persona.

PD: el vídeo, una gran peça de museu!

DOLORS ha dit...

Crua i dura realitat, genial el vídeo, Si el Miquel Barceló, veu aquestes imatges, en "Campou" acabarà al Gugenhain.

JORDI PEY TOMÀS ha dit...

El grup de tres fotògrafs Els Rurals (Martí Font Cirera, Manel Noguera Pujol i Joan Pujol Danot) va néixer al juny de 1979 -fa 30 anys exactes- per cobrir la corresponsalia gràfica al Lluçanès del setmanari El 9 Nou que feia jo des de l'inici (1976) al quedar vacant en haver-me'n d'anar a la "mili". Van funcionar un parell d'anys i van publicar nombroses col.laboracions.
Si no recordo malament, el nom el va triar el Martí.

GCS ha dit...

very good site, keep up the good work , wish you the best, feel free to visit either www.pharmacia-nordica.com or www.goldcard-shop.com Thank you

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dont Bother With Sluggish Downloads Using NZB Files You Can Rapidly Search High Quality Movies, Games, MP3 Singles, Applications and Download Them @ Dashing Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet Search[/B][/URL]